Limingan taidekoulun sarjakuvalinjalla

Limingan taidekoulun (limingantaidekoulu.fi) sarjakuvalinjan seitsemästoista kausi opiskellaan elokuun 10. 2016 - toukokuun 24. 2017.

keskiviikkona, kesäkuuta 28, 2006

Miisa ja Pippin Vantaalta


miisanpippin
Originally uploaded by keijjo.
Miisalle piti heittää pari 7 veljestä myytäväksi mm. Ropeconiin. Samalla tutustuin Pippin-frettiin. Ihme vehje. Alan ymmärtää.

Ja Heidi menossa Mauran kanssa Kuopioon Nekokoniin.

Kirjastopalveluun meni 90 kpl 7 veljestä. Myykää silti kotipaikkakunnan kirjastolle.

keskiviikkona, kesäkuuta 14, 2006

Tuo olisi muutamalle omiaan

Kirjallisuusaiheinen pilapiirroskilpailu

Kilpailun järjestäjä:
Kirjallinen aikakauslehti Parnasso ja Grafia ry.

Kilpailun tavoite:
Kilpailun tavoitteena on löytää hyviä kirjallisuusaiheisia pilapiirroksia tai kuvituksia. Parhaassa tapauksessa tavoitteena on löytää hyvä piirtäjä tai kuvittaja, joka voisi ryhtyä säännöllisesti julkaisemaan töitään Parnassossa.

Osallistumisoikeus:
Kilpailu on avoin kaikille.

Kilpailuaika:
Kilpailuaika on 15.6. – 29.9. 2006.

Kilpailun palkinnot:

1) palkinto 1500 euroa
2) palkinto 500 euroa
3) palkinto 300 euroa

Palkintolautakunta voi yksimielisellä päätöksellä jakaa yhteissumman myös toisin.

Palkintolautakunta:

Riitta Brusila, puheenjohtaja, Grafia ry
Jarkko Hyppönen, AD, Parnasso
Jarmo Papinniemi, päätoimittaja, Parnasso
Lasse Rantanen, graafikko, Lassen Viiva Oy
Pekka Vuori, kuvittaja, Studio Pekka Vuori
(Varalla Matti Remes, toimitusjohtaja Remes&Packard Oy)

Palkintolautakunta voi käyttää apunaan myös ulkopuolisia asiantuntijoita, jotka eivät ole osallistuneet kilpailuehdotusten tekemiseen.

Arvosteluperusteet:
Kilpailun palkitsemisperusteissa kiinnitetään erityistä huomiota kirjallisuusaiheisen pilakuvan tuoreuteen, toimivuuteen ja ”kädenjälkeen”. Kaikki kuvituksen muodot ja tekniikat valo- ja sarjakuva mukaan lukien ovat käytettävissä.

Kilpailuehdotuksen laadintaohjeet:
Kilpailuehdotus tulee esittää visuaalisesti/kirjallisesti enintään neljänä (1-4) A3-kokoisena piirustuksena tai tulosteena. Muuten esitystapa on vapaa.

Kilpailusalaisuus:
Kilpailuehdotukset varustetaan nimimerkillä tai koodilla (esim.”Vinssi” tai ABC123), joka merkitään jokaisen A3-tulosteen oikeaan yläkulmaan. Ehdotuksen mukaan liitetään suljettu kirjekuori, jossa on tekijän/tekijöiden nimet ja yhteystiedot. Kuoren päälle kirjoitetaan sama nimimerkki tai koodi kuin itse ehdotuksessa. Palkintolautakunta voi avata kuoret vasta sen jälkeen, kun kilpailun tulos on viety pöytäkirjoihin.

Kilpailuehdotusten sisäänjättö:
Kilpailuehdotukset tulee toimittaa anonyymeinä osoitteeseen:

Parnasso / ”Kuvitus”
Maistraatinportti 1
00015 Kuvalehdet

Ehdotuksen tekijä/t vastaa siitä, että kilpailutyö on perillä 29.9. 2006. Edellisen päivän 28.9. postileima riittää.

Kilpailuehdotusten palauttaminen:
Kilpailun järjestäjät eivät palauta palkitsematta jääneitä kilpailuehdotuksia. Nimimerkillä varustetut ehdotukset voi noutaa 9.11. – 31 .12. 2006 välisenä aikana Yhtyneitten Kuvalehtien vahtimestarilta, osoitteesta Maistraatinportti 1, Helsinki.

Lisätietoja:
Kilpailua koskevia kysymyksiä voi lähettää osoitteella parnasso@kuvalehdet.fi.

maanantaina, kesäkuuta 05, 2006

Näin sanoo Timo

Timo Ronkainen on kelpo sarjakuva-arvostelija:
7 veljeksestä Kvaakissa näin.

Muistutus

Afrikkalaiset lapset askartelevat sillä mitä löytävät. Rautalangasta muotoillaan tarkasti mallin mukainen kuorma-auto. Etupyörät kääntyvät päälle johtavasta vivusta.

Tämä ei ole pelkkä lelu, tämä on taidetta. Näistä tehdään myös teollisuusversioita turistimyyntiin mutta ne eivät enää ole taidetta. Ansaintatarkoitukseen tuotettu teos ei milloinkaan voi olla todella taidetta koska sen tarkoitus on muu kuin ilmaiseminen.

Tämä on lapsen tulkinta elinympäristön ilmiöstä, toteutettuna sillä materiaalilla mitä on saatavilla.

Toiseksi:
Bernin yleissopimuksen 1971 tekstin 12 artiklassa määrätään: "Kirjallisten tai taiteellisten teosten tekijöillä on yksinoikeus sallia teostensa muunteleminen, sovittaminen ja muu muuttaminen. "

Tuon lainasin tähän siksi että muistaisitte, rakkaat opiskelijat, että jos löydätte jostain julkaisusta tai netistä vaikkapa kuvan, joka on rajattu sarjakuvastanne lupaa teiltä kysymättä, se on tekijänoikeusrikos, josta teillä on oikeus saada korvausta.

sunnuntaina, kesäkuuta 04, 2006

7 veljekseen palautetta

7 veljeksen kritiikin niukkuus johtunee osin sen pituudesta - moni ei ole ehtinyt lukea sitä läpi. Raskaskin urakka se lienee, kun viskellään tyylistä ja näkökulmasta toiseen. Toistaiseksi valaisevin palaute tulee ystävältäni, keski-ikäiseltä ulkomailla asuvalta perheenäidiltä (lievästi muokattuna):

”7 veljestä! Ohhoh - siinähän pantiin tuulemaan. Olipa hauska nähdä veljekset vaikka minkälaisissa hahmoissa - oli mangapoikia, murhaajia, roolipelaajia, tietäjiä, kaikenkarvaisia olioita, kaljupäitä, sotilaita ja jopa tyttösiä, - voi hyvät hytyset on siinä mielikuvitus liikkeellä. Taisi välillä mennä vähän överiksikin. En ihan aina ymmärtänyt missä mennään. Eikä se kai ollut tarkoituskaan.

Siellä oli muutama piirtäjä ja kertoja, jotka olisivat minun puolestani voineet tehdä koko kirjan sarjakuvaksi ja jotkut olivat vain tylsiä. Joissakin tapauksissa tykkäsin piirustustyylistä, mutta en tarinasta, toisinaan taas toisinpäin - idea hyvä, mutta toteutus vähemmän kiinnostava.

Joiltakin puuttuu oma tyyli – minua hieman ärsyttää lainatavarat, mutta ajattelen, että eiväthän he ole mitään ammattilaisia, vaan juuri vasta harjoittelevat sarjakuvataidetta ja siksi ei pidä tuomita liian ankarasti. Ihmettelen vain, että joku joka osaa piirtää, käyttää kykynsä kopiotavaraan (luullee sitä vielä omakseen).

En ole vielä lukenut kirjaa ihan kokonaan. Minun täytyy tunnustaa, että en ihan ymmärrä noita kyrpä- ja onaniajuttuja - paljastanko sillä rajoittuneisuuteni? Minulla ei toki ole mitään sitä vastaan, että piirtäjä piirtää mitä haluaa, sukupuolielimiäkin, mutta ei sen tarvitse olla itsetarkoitus. Mitä merkillisempi sekoilujuttu, sen parempiko? Vaikka kyllä joissain ihan sekoiluissakin pidin piirustustyylistä. Pidin ehkä kuitenkin eniten niistä, joista ymmärsin edes jonkinlaisen juonen pätkän, vaikkei se millään tavalla seurannut itseään 7 veljestä kirjaa. Eikö se ollut tarkoitus? Eräänlainen uudenlainen kuvakulma vanhaan tarinaan? Tai pelkästään vaan inspiraation herättäminen? En jaksaisi lkuitenkaan lukea kirjaa, joka olisi pelkästään sekoilua ilman päätä tai häntää. Muutama sellainen sekoilukuva voi olla ihan hauskaa katsella, mutta yli 200 sivua sellaista olisi ollut vähän liikaa.

Siksi oli ihan kiva, että välillä oli sellaisia selkeitä, vähän seitsemää veljestä mukailevia juttuja mukana, että oli minullekin, vanhalle akalle, jotain. Joku toinen ehkä tykkäisi enemmän niistä tosi kreiseistä vedätyksistä.

Oli siellä joukossa kyllä tosi upeita piirtäjiä, joiden kynänjäljistä suorastaan nautti. Muistan, että kerran juttelimme tuosta manga piirtämisestä. Minun täytyy tunnustaa, että en pidä siitä tyylistä lainkaan, enkä myöskaan sellaisesta hempulatyttömäisestä piirtelytavasta, vaikka itse tarinat olisivatkin kivoja - sitten valitsisin ennemmin sen tyylin, jossa oli myös ne onaniapiirrokset, se oli kuitenkin ihan piristävän oman tyylinen ja vähän erilainen.”

torstaina, kesäkuuta 01, 2006

Mangakilpailu, yaoi! Vai jei?

Kuvassa Wolinski, legenda, joka poikkesi tiistaina Tukholmassa eikä suunnittele osallistuvansa mangakilpailuihin.

Kustannusosakeyhtiö Otava järjestää HOKUTO MANGA -sarjakuvakilpailun, jonka tavoitteena on löytää uutta suomalaista manga-inspiroitunutta sarjakuvaa. Hokuto on japania ja tarkoittaa Ison karhun -tähdistöä, johon Otavan tähtikuviokin kuuluu. HOKUTO MANGAN avulla Kustannusosakeyhtiö Otava etsii uusia lahjakkaita piirtäjiä ja kertojia ja omaperäistä, taidokasta kotimaista mangaa.

Kilpailuun osallistumisaika on 1.6.2006 – 15.11.2006. Kilpailun ensimmäinen palkinto on 2 000 euroa, toinen 1 500 ja kolmas 1 000 euroa. Voittajat julkistetaan Henki ja elämä -kirjallisuusfestivaaleilla 10. helmikuuta 2007 Tampereella. Otava julkaisee kilpailun voittaneet ja lunastetut työt HOKUTO MANGA -sarjakuva-antologiassa.

Kilpailun tuomaristoon kuuluvat Anime-lehden toimituspäällikkö Kyuu Eturautti, sarjakuvataiteilija Nina von Rüdiger, kustannustoimittaja Tiina Eskola, tuotepäällikkö Katriina Kauppila ja vastaava graafikko Tiina Palokoski. Osallistumisohjeet löytyvät Internet-sivuilta www.otava.fi/hokutomanga.

Kilpailutyöt lähetetään Kustannusosakeyhtiö Otavaan: HOKUTO MANGA, Kustannusosakeyhtiö Otava, PL 134, 00121 Helsinki.

Animeunionin nettisivuille on avattu foorumi, jossa voi käydä keskustelemassa kilpailusta: http://forums.animeunioni.org/viewtopic.php?t=4046.


Miksikähän muuten Seiskaveikkaamme syrjitään. En ole kuullut sitä arvostellun niin ensimmäisessäkään lehdessä, eikä Kvaakissa. Arvostelukappaleita on lähetelty. Esimerkiksi Kalevaan arvostelu on kyllä kirjoitettu aikoja sitten, mutta lehti ei julkaissut sitä ainakaan Kemin festareihin mennessä.