Limingan taidekoulun sarjakuvalinjalla

Limingan taidekoulun (limingantaidekoulu.fi) sarjakuvalinjan seitsemästoista kausi opiskellaan elokuun 10. 2016 - toukokuun 24. 2017.

perjantaina, joulukuuta 29, 2006

Bloggerista pitää pikku hiljaa päästä eroon

Kuvia ei lataudu, joten uudistuksia on tehtävä, kun ehtisi.

Mutta kerrotaan sitten eräästä blogista lainattua tietoa joka varoittaa suhtautumasta painettuun sanaan kuin dRaamattuun. Koraanissa on kuulemma käännösvirhe, paratiisiin päässeille marttyyrisotilaille ei annetakaan iloksi neitsyitä vaan rusinoita:

"Meinaan vaan, että millaiseksi mahtaa mennä itsemurhapommittajan naama, kun paratiisin portilla Muhammed lyö paketin rusinoita käteen että siinä, älä syö kaikkea kerralla.

Otetaan tasapuolisuuden vuoksi myös Raamatun käännösvirhe, joka ei ole yleisesti tiedossa. Mannaa kaikille alkukielien tutkijoille, harrastin sitä uteliaisuudesta itsekin joitakin vuosia sitten. Minulla ei ole Raamattua käsillä tässä ja nyt, eikä aikaa sellaista etsiä, mutta kyse on vertauksesta, jossa sanotaan että jos viiniköynnös ei tuota hedelmää, se leikataan pois. Jos hepreankielinen teksti käännetään oikein, viiniköynnöstä ei leikata pois, vaan se nostetaan ylös (mikä muuten on/oli viininviljelijöiden tapa), koska hedelmää tuottamaton köynnös saa tällöin enemmän aurinkoa ja alkaa tuottaa. Tuon käännösvirheen seurauksena koko vertaus kääntyy täysin päälaelleen. Tiedän lapsia pelotellun uskovaispiireissä sillä, että jos he eivät tuota hedelmää (uskonnollisessa mielessä), heidät leikataan pois. Vaikka tosiasiassa heidät nostetaan lähemmäs valoa! Uhka ei olekaan todellinen.

Huolestuttaa ajatellakin, miten paljon pahaa sekä tuo Koraanin että Raamatun käännösvirhe ovat aiheuttaneet kautta aikojen. Mutta tuo Koraanin virhe on sattuneesta syystä kyllä hauska. Ja tuskaisen herkullista materiaalia pilakuville. Syyhyttää ottaa kynä käteen."

maanantaina, joulukuuta 18, 2006

24 tunnin parhaat

Muistatte kuinka osallistuimme 24 tunnin sarjakuvamaratoniin? Kooste on ilmestynyt. Ei, yksikään suomalainen ei mahtunut mukaan, paitsi ehkä yksittäiskuvana, niistä ei ole tietoa. En löytänyt vielä tilata, mutta veikkaan että tamperelaisessa kirjakauppa Bukrassa sitä tullaan myymään. Jenkkihinta parikyt taalaa.

sunnuntaina, joulukuuta 17, 2006

Oppia loma kaikki

Roju on penkonut netistä sarjakuvaoppia

Käykää kaikin mokomin katsomassa tuolla. Häätäkää pikkusisarukset ja mummo tietokoneen äärestä, sanokaa äiskälle ettei nyt ehdi siivota eikä leipoa torttuja, ja alkakaa vahvistaa tietojanne ja taitojanne.

Jos joku puhuu lomasta ja levosta, ajatelkaa meren kalaa jonka pitää koko ajan uida suu auki joko pakoon tai toista kalaa tavoittamaan, ja oletteko nähneet kalan ummistavan hetkeksi silmänsä? Tai oravaa joka jäisi hoitamaan sairasta poikasta? Sutta joka pyhittäisi lepopäivän? Kiinalaista lasta joka jäisi aamulla vuoteeseen ja soittaisi lenkkaritehtaan työnjohtajalleen että on vähän flunssainen olo?

Muistakaa ottaa luonnoslehtiö mukaan jos menette joulukirkkoon.

lauantaina, joulukuuta 16, 2006

Kouluvuosi päättyi

Komugi lauloi joulujuhlassa ja lähti perjantaina takaisin Japaniin. Mutta kyllä mussukka vielä takaisin tulee.

Jouluateria juhlallisuuksineen nautiskeltiin torstaina, ja seuraavana päivänä, 15.12. alkoi joululoma. Itse ajelimme Piian kanssa eteläänpäin jo torstaina, yövyimme taiteilijaperhe Kostetin luona ja jatkoimme aamulla matkaa. Piia jäi Turkuun, minä siirryin Kiikalaan valmistautumaan lauantain sarjakuvaopettajien tapaamiseen lähikunnassa Muurlassa.

Kokouksen järjestivät tosi sujuvasti Roju ja Muurlan opiston sarjakuvalinjan opettaja Jenni Eräsaari. Isäntäopisto ruokki, saunotti ja majoittikin. Mukana oli minun, Jennin ja Rojun lisäksi Warda, Juri, Kata, Petteri ja Karri. Vaihtelimme kokemuksia, vinkkejä ja harjoituksia. Suomen sarjakuvaopetus liikahti eteenpäin.

Kokouksen kahdeksasta osanottajasta kuudella oli Limingan taidekoulu -tausta.

keskiviikkona, joulukuuta 13, 2006

Tehtiin elokuvaa

Löysin vanhan käsikirjoitusluonnoksen ja kirjoitin sen uusiksi ruokatunnilla. Sitten ryhdyimme toteuttamaan sitä elokuvaksi ennen kuin hämärä haittaisi.

Täytyy sanoa että elokuvasta tuli kehno, mutta harjoituksena se oli onnistunut joten seuraava on jo erinomainen. Aina luotettava Miisa selvisi hienosti kuvauksista. Näyttelijät hymyilivät liikaa. Oheisessa kuvassa Tero malttoi olla surullisen näköinen kyynelposki vain puoli sekuntia, mutta hidastamalla siitäkin sai kuvan.

Elokuvan ensi-ilta on kunhan saamme tekstitettyä epäselviä repliikkejä sisältävät otokset, eli kaikki.

tiistaina, joulukuuta 12, 2006

Kouluvuosi hupenee

Vesa Raappana näyttää piirtämistä.

Ramin mielestä fotarista ei tänään tullut esiin uusia niksejä mutta kyllä ne meille tähän hätään riitti. Photoshop on ehtymätön - kun tämän version oppii, uutta pukkaa. Lisää ensi vuonna, sillä Vesku saapuu taas tammikuussa ja esittelee Illustratorin ja fotarin yhteiskäyttöä.

Muutamia pienlehtiä on vielä valmistunut ja pari on keskenkin. Huomenna katsomme tilanteen, torstaina päätämme kuluvan, varsin onnistuneen vuoden jouluateriaan, joka tarjotaan kaikille. Perjantaina sakki hivuttautuu kotiin - tai minne kukin.

maanantaina, joulukuuta 11, 2006

Tänään opittiin jotain uutta

Raappanan Vesa tuli opettamaan fotosoppia. Mää opin kyllä jotain, ja pari muutakin. Mutta häläri nyt kaikki mainostoimistot mailmas: täällä on semmosia jotka hallitsee Photoshop-ohjelman! Niitten ei tarvi opiskella siitä enää mitään! Yks meni tapaamaan koiriaan, toinen nukkui yläkerrassa ja kolmaskin on kuulemma opetellut sen perinpohjaisen lopullisesti kai ennen kuin CS2 versiota oli julkistettukaan. Toimitan yhteystiedot pyydettäessä.

Kurssilta puuttui semmoisiakin, jotka ei ikinä tule tarvitsemaan fotaria, sitten tietty Kipinä-Mikko, joka pelkää tietokoneita (aion kesyttää häntä varten yhden aivan pienen ja pörröisen) sekä muutama, jotka on tullu tänne vain pakoon pahaa maailmaa, vastuuta ja äitiä.

Oheinen kuva on Empun tekemä, hänestä tulee vielä jotain. Sitä paitsi E. on Turust, josta tulee uudestaan Suomen pääkaupunki, kun nykyisen väestö hukkuu sieraimiinsa tulvivaan sadeveteen.

perjantaina, joulukuuta 08, 2006

Pienlehtityöpaja päättyi

Kati piirsi viime yön saadakseen lehden aamuksi. Pöydällä tumput vaikka ulkona sataa kyllä vettä.

Mutta kaikki eivät saaneet teostaan valmiiksi. Hyvä niin, syntyypähän laatua. Muutama tuotos on jo viskelty nettiin.

Maanantaina aletaan opiskella fotaria. Ensi vuonna jatketaan. Opettamassa käy Vesa Raappana Oulusta.

torstaina, joulukuuta 07, 2006

Vähän luntakin

Mari Ahokoivu, oululainen sarjakuvavaikuttaja ja mukava ihimine.
Keijjo ja Pentel Brushpen.

Kritiikkipäivä, arvioitiin ääntä kuvaan yhdistäviä teoksia.

Ja illalla poikkesimme Oulussa sarjakuvatapaamisessa. Näimme Ollia, sitä partaista miestä jonka nimi taas pakeni muistista, Koskelan Ilipoo ja Ahokoivun Maria. Nykysarjislaisia siellä oli viis.

Ostin myös Huutomerkki-yhdistyksen Hallaus-lehden, koska siinä debytoin sarjakuvarunoilijana, ja siinä on myös mm. kirjoittajalinjan Ismon runoa.

keskiviikkona, joulukuuta 06, 2006

Itsenäisyyspäivä 2006

Onko laillista että Limingan terveyskeskus, jonka tehtävänä opiskelijoidemme terveydenhuolto on, voi muitta mutkitta todeta avunhakijalle, ettei lääkäriaikoja ole?

maanantaina, joulukuuta 04, 2006

Tästä on kysymys tiistaina

Ensi vuoden kohokohta.

sunnuntaina, joulukuuta 03, 2006

Vielä pari viikkoa oppia elämää varten tänä vuonna

On se tietysti kivaa katsoa kun jotkut ihmiset viihtyy opiskelemassa. Mutta puolella kaasulla ei taida riittää jos aikoo pärjätä paskamaailmassa. Piirtäkää, laiskurit!

Kvaakissa tölväistiin sarjislinjalaisia "etuoikeutetuiksi taidepilteiksi". Itsepähän ovat vinkuleluja ne kvaakilaiset, jotka eivät uskalla lähteä opiskelemaan sitä mitä pitävät tärkeänä.

Mutta ei ole mukavaa tuokaan, kun ihmiset joutuvat jättämään koulun kesken kun rahoitusta ei kerta kaikkiaan löydy.

Kertomaan ei Suomessa saa oppia, pitää oppia tekemään tulosta josta hyödyn vie kansainväliset sijoittajat. Suomi on Euroopan kilpailukykyisin maa ja rikkaampi kuin ikinä, mutta taidetta vihataan. Hyi olkoon.

lauantaina, joulukuuta 02, 2006

Kaunis päivä

Alakerrassa Johanna P. otti vesivärit esiin.

Vaihteeksi oli kirkas ja tuulinen päivä mikä pakotti lähtemään Värminkosken lenkille.

Heidi ja Maura, viime kauden opiskelijat, kävivät kylässä.

En ole nörtti

No eikun yritin löytää sopivan ohjelmanpoikasen näyttämään Komugin Norjanmatkakertomusta mutta ei se ihan toimi, tuo 4 viljan puuro. Sen pitäisi edetä startista automaattisesti 7 sekunnin välein, mutta käytännöllisempää on vaihtaa kuvaa nuolinäppäimillä.

No, Komugi tekee siitä lehden - joka ei sitten ole pseudomangaa.