Limingan taidekoulun sarjakuvalinjalla

Limingan taidekoulun (limingantaidekoulu.fi) sarjakuvalinjan seitsemästoista kausi opiskellaan elokuun 10. 2016 - toukokuun 24. 2017.

tiistaina, helmikuuta 27, 2007

Tiedoksi ettei jäis viime tinkaan

Tämä on mustekynä ja sen alla käyttökelpoiseksi osoittautunut luonnoskirjatyyppi.

Sarjakuvaopiskelijalla on aina mukanaan paperia ja kynä. Hän ei tule auditorioon ilman piirustusvälineitä koska auditoriossa ei ole ikinä mitään ohjelmaa, jossa ei tarvitsisi piirustusvälineitä. Jos sarjakuvaopiskelija menee saunaan, hän ottaa mukaan kuultomuovilehtiön ja lyijykynän, jotka kokemukseni mukaan toimivat hienosti myös löylyoloissa.

Huomenna on Keräsen Liisan kritiikkitilaisuus aiheesta Minun uskoni. Turha siellä on istua ilman piirustusvälineitä. Skannatkaa muuten kaikki pienet teokset ja sijoittakaa Verkkoympäristö> Verkkolevy> Kritiikki-kansioon.

Kun sarjakuvapiirtäjä päätyy ansaitusti helvettiin, hän varaa mukaansa asbestilevyjä ja hopeakynän ja luonnostelee interiöörejä.

maanantaina, helmikuuta 26, 2007

Etiketti

Ohessa näyte tuotesuunnittelupuolelta: Mikko Mäkelän (Kipinä-Mikko) Mikkoman-kastike. Muista että soijan käyttö ehkäisee kivessyöpää.

Tänään piirrettiin karikatyyrejä. Kohteina mm. Susan, Britney ja Sarasvuo. Aiomme mennä Tampere kuplii -sarjisfestareille.

Tällä viikolla kerätään Draamattu nykyvaiheessaan kasaan. Muutamia valokopioita kertyi, torstai-iltapäivään mennessä loputkin. Sitten katsotaan mitä sille pitää tehdä. Ensi viikolla on loma.


Meillä on YouTube-tili, siellä on vasta erittäin köyhä Ellu-Heidi-video sekä luonnos Marja-videoksi, sen ehkä toteutamme paremmin huomenna. Kostetinjukka teki myös yläkerrassa sarjislinjavideon mutta se on vähän iso, 30 megaa, katsotaan mihin sen laittaisi.

sunnuntaina, helmikuuta 25, 2007

Jos alasta tykkää kerta...

Sarjakuvantekijän ammatti on ankaraa tussikiven hierontaa.

Timo Kähkönen, sarjakuvantekijä, kertoo Kvaakissa:
"Laskin pari päivää sitten, että Paikallisuutisia-sarjan strippien 1-216 kokonaislaskutus on ollut 177 419 e eli 1 054 885 mk. Miljoona markkaa on siis mennyt rikki! Tosin pitkällä aikavälillä. Sarjaa on tehty 30.11.2002 lähtien eli reilut 4 vuotta. Siis tuosta sarjasta laskutusta on tullut keskimäärin 44354,75 e/vuosi. Laskutusta on kertynyt keskimäärin 821,38 e/strippi. Eniten tuloa on tullut stripeistä 2-10, joista on saatu 1493 e/strippi."

Että yrittäkää nyt kuitenkin.

perjantaina, helmikuuta 23, 2007

Watashi wa baka desu

Mika (ei tarpeeksi kuvassa) näyttää Sallalle kuinka kirjoitetaan otsikon lause

Jylhän Mikko sai osuutensa päätökseen. Hän antoi täysjärkipalautetta Draamattu-osuuksista, joiden eka dedlain oli tänään. Ne jotka eivät tarkistuttaneen sarjakuvaansa, saattavat joutua ongelmiin loman jälkeen kun lopullinen versio pitää saada kelpuutetuksi viikossa.

Tänään krokiin alussa Mika Alanärä esitteli japanilaista kalligrafiaa. Kuka suomentaisi lauseen, jonka Kostet pyysi Mikaa kirjoittamaan? (Aikoo vissiin tarjota jolle kulle tutulleen tatuointimalliksi.)

keskiviikkona, helmikuuta 21, 2007

Sarrrjaa! Sarrrjjaa!

Ameriikan armeija kouluttaa sotataiteilijoita, kertoo yle:

"Fort Meadessa Marylandin osavaltiossa toimii armeijan taidekoulu jossa opetetaan maalausta, piirtämistä, kuvittamista, graafista alaa, valokuvausta ja elokuvan teon alkeita. Peruskoulutusjakso kestää 66 päivää. Ja sitten vain paletti kouraan ja kentälle."

Onkohan siellä sarjakuvalinja? Todistavat kuitenkin että kolmessa kuukaudessa oppii taiteilijaksi.

Oheinen kuva ei ainakaan ole tullut voittamaan. Teoksen nimi on 'Taas yksi päivä duunissa' ja näyttäisi vähän esittävän siviilikohteen tulittamista. Tekijä Christopher Thiel

tiistaina, helmikuuta 20, 2007

Ihan tavallinen päivä

Paitsi että Anniina tuli tutustumaan opiskeluympäristöömme. Toivonpa että elokuussa tavataan.

Ja Mikko veti katselmuksen Flash- ja vaha-animaatioita. Nelli vei animaationsa Deviantiin eikä aikaakaan niin joku filmimoguli oli löytänyt sen ja kyseli lupaa käyttöön... tai en tiedä, pitää kysyä tarkemmin.

Hennatatuoinnit alkoi myös kiinnostaa.

lauantaina, helmikuuta 17, 2007

Lauantai-iltaa

Ramille tuli tarve yrittää 24 tunnin sarjakuvaa. Hän sai sohvallisen seuraajia, jotka mitä suurimmalla todennäköisyydellä ovat jo nukahtaneet, sillä Kipinä-Mikko alkoi paistaa lettuja.

P.S.
Taidan suositella tätä.

perjantaina, helmikuuta 16, 2007

Onko tämä Mtv3:n luonne?

Pannaan korvantaakse, Maikkari.

Aikoinaan televisiossa pyöri mainos jossa houkuteltiin ihmisiä hankkimaan kotisivut ilmaiseksi maikkarilta.

Mtv3 on poistanut nämä yksityishenkilöiden ja harrastajayhteisöjen kotisivut varoittamatta. Kun kyselin asiasta, en saanut vastausta.

Tietenkin omaansa saa hallita mielin määrin. Mutta en ainakaan Mtv3:een luota enää, ja neuvoisin hankkimaan sähköpostiosoitteenkin asiakasystävällisemmästä paikasta. Ei markkinatalous sitä ole, että saa seuraamuksitta kusta kuluttajien silmille.

Kertasimme vielä pienlehden teon Indesignilla. Ensi viikolla taas Flashia, Draamattua ja Kemin kilpailutöiden viimeistelyä Mikko Jylhän avulla.

Mutta tänään on ystävänpäiväpailut Veistolassa klo 20 alkaen! Pääsylippu 2 euroa, avekin kanssa pääsee 3 eurolla.

torstaina, helmikuuta 15, 2007

Sija majatalossa

Ellu nukkuu. Pitää tienata opiskelurahat siivoamalla markettia iltaisin eikä kotiin enää mene busseja. Yösija löytyy työpöydän alta.

Saimme selvitettyä fontinteon ongelmia. Nyt kaikki (?) osaavat tekstata oman fontin, viimeistellä se sarjakuvakäytössä toimivaksi ja asentaa sen Windowsiin.

Lisäänpä vielä hinnoittelua koskevan lainauksen Kvaakista Timo Kähköseltä:
"Räätälöidyn sarjan hintaan vaikuttaa myös sen myytävyys muualle. Jos tekee vaikka terveydenhoitoalan lehteen sarjakuvaa terveydenhoitajista, voi olettaa, ettei sitä Suomessa (tai ulkomaillakaan) saa muualle myytyä, jolloin ensijulkaisuhinnan täytyy olla tuntuva: esim. 3000-4000 e/sivu. Jos taas sarja on yleisluontoisempi ja myytävissä muualle, voi hinta olla vaikka 2000 e/sivu. Jos taas myydään samaa sarjaa muualle kertajulkaisuoikeudella, voi hinta olla 200-600 e/sivu.

Ja ennen kuin joku ehtii huomauttaa, nämä ovat siis hintoja, joita voi pyytää ja SAADA isoilta valtakunnallisilta aikakauslehdiltä. Eri juttu ovat sitten kulttuurilehdet, harrastuspohjalta tehdyt jne."

keskiviikkona, helmikuuta 14, 2007

Säälittävintä on opettajien epäpätevyys

Huomenna pitäisi opettaa fontin tekemistä, mutta katso nyt millaisen hirveyden sain aikaan vaikka lähes koko illan ahersin!

Jutun opetus on se, että kun jaksaa lukea 134 sivua manuaalia ja paneutuu hommaan rimaa alittelematta, pystyy tekemään hienon ja toimivan, ainutlaatuisen oman fontin.

Kikru kävi pitämässä värin kulttuurihistoria luennon ekan osan. Ensi keskiviikkona kuullaan toinen osa. Hän osaa kyllä asiansa.

tiistaina, helmikuuta 13, 2007

Raakaa peliä Limingassa

Vaarallista isotella Kipinä-Mikolle.

Se kelmi ikuistaa sut kuvapäiväkirjaansa. Pahinta on jos joutuu piirretyksi vatsaan.

Mutta toisaalta tulossa on ystävänpäiväbileet perjantaina! Ne alkaa klo 20, että tänne vaan.

maanantaina, helmikuuta 12, 2007

Opiskelua vai oleilua?

Jotkut eivät pidä tietokoneista eivätkä siksi halua opetella julkaisun tekemistä Indesign-ohjelmalla. Se kuitenkin kuuluu opetusohjelmaan kuten internetjulkaisu ja kuvankäsittelykin. Sarjakuvia ei voi julkaista ammattimaisesti ilman tietokoneita.

Miukki antoi asiallista palautetta, ettei opiskelijoita pitäis potkia töihin tai syyllistää lusmuilusta. Ja että pitäis olla joku kiltti. Hyvä on sitten. Oon kiltti. : ) Mutta muutaman harvan kiinnostuneen takia ei kyllä huvita uhrata vapaa-aikaansa opetuksen valmisteluun. Rupeen lukemaan kirjoja ja piirtelemään juttuja. Hoitakaa hommat, se on sitten itsepalvelu, jääkaapissa on valo.

Johannes Rojola teki aikoinaan animaatiolinjalla koko kouluvuoden puolitoistatuntista legoanimaatioelokuvaa Tapporalli 2. Katsoimme sen tänään ja se on hieno elokuva. Toivottavasti se kannusti eikä herättänyt kateutta ja syyllisyyttä. Ohessa valokuva näytöksestä jossa (sensuroitu). Elokuvan voi ladata täältä.


P

sunnuntaina, helmikuuta 11, 2007

Tietokone kaikki kaikessa

Oli aika jolloin pilkkasin mäkkejä yllä nähtävällä kuvalla. Windows Vistan julkaisu-uutisten jälkeen arvostan noita vähän enemmän. Sitä paitsi on tullut tutustuttua.

Huomenna aletaan opiskella Indesign-taitto-ohjelmaa. Opettajina Jukka Kostet ja opettajaharjoittelijana Rami Selin. Rami taittoi viimevuotisen 7 veljestä.

lauantaina, helmikuuta 10, 2007

Hokuto-kilpailu ratkesi

Juhan esittäytymissarjispala

Pauliin Högman voitti mutta:

"Toisen palkinnon sai heinolalainen Juha Harju mangallaan Kohdatessaan he nauravat."

Sikäli kun Heinolassa ei asu paljon sarjakuvaa piirtäviä Juha Harjuja, tämä on sarjislinjan vanhoja opiskelijoita. Onneksi olkoon, mies.

Lataakohan Blogger kuvia nyt?

Kokeilen gif-kuvaa. Tämä on Miisa Lopperin väriopinharjoitus.

On Limingassa muitakin eläimiä, esimerkiksi tuossa viereisessä joessamme elää saukko. Toivottavasti poliisi varjelee sitä murhanhimoisia idiootteja vastaan, sillä se on erittäin ehdottomasti rauhoitettu.

perjantaina, helmikuuta 09, 2007

Väristä väristä

Perjantaikrokii oli poikkeuksellinen sikäli että piirrätin porukalla tissejä ja muuta feminiinianatomiaa netistä. Kuvassa esimerkkejä normaaleista naisen rinnoista.

Eipä olekaan. Blogger (amerikkalainen tuote) kieltäytyy lataamasta kuvaa. Piti arvata.

Jukka Kostetin väriopin kurssi oli tuloksiltaan ihana. Ja Miisa teki vielä tämän.

torstaina, helmikuuta 08, 2007

Värien annostelua

Marja osaa jo ennestään aika paljon.

Nolo myöntää mutta en näköjään tienny väriopista paskaakaan siihen nähden kuinka paljon tänään siitä opin. Toivottavasti penskatki. Vaikka ne jotka olis tarvinnu juuri tämän päivän vesiväriopastusta, lintsas.

Mää en tajuu: maksetaan tuhansia euroja opiskelusta ja sitte jätetään ottamatta sitä oppia joka on muutaman askeleen päässä. Vielä tämän maan laadukkainta - eikä edes tylsää.

Syy miks paasaan siitä usein julkisesti on että se todella sattuu. Tuskaa nähdä kuinka upeitten ihmisten pikkuturha typeryys ja mukavuudenhalu kostautuu tulevaisuudessa, vaikka ihmisten blogeista saa lukea kuinka tympeetä on istua kaupan kassana tai siivota ravintolanvessoja ilman toivoa paremmasta, eikä työn päälle edes jaksa piirtää.

tiistaina, helmikuuta 06, 2007

Tämä on poliisiasia


Väriopin kurssilla on selvitetty perusasioita, joita ilman ei pysty asiaan perusteellisemmin paneutumaan. Sarjakuvia on katseltu ja harjoituksia tehty.

Kysely: sarjakuvassa värin tehtävä on
1) lisätä luettavuutta
2) lisätä houkuttelevuutta
vai
3) lisätä realismia?

Samaan aikaan päärakennuksen auditoriossa opiskeli joukko poliiseja. Mahtoivatko he nukahdella? Ajoneuvot ulkosalla lämmittelivät.

sunnuntaina, helmikuuta 04, 2007

Kvaakissa aletaan kilpailla sarjakuvin

Waden selostusta muokkaillen:
"Kupla on Kvaakin järjestämä sarjakuvakilpailu, jonka raatiin kuuluvat kaikki Kvaakin jäsenet. Kilpailun tarkoitus on saada suomalaista sarjakuvaa kehittymään, kustantamoita ja ylipäätään sarjakuvantekijöitä tai tiimejä löytämään omiaan. Kupla on tie sarjakuvamarkkinoille ja mahdolliseksi Pätkä-ehdokkaaksi. Koko kampanja kestää yhteensä reilu puoli vuotta, välierineen ja finaalineen. Alkukarsintoihin voivat kaikki osallistua lähettämällä tähän ketjuun (osoite lopussa*) vapaavalintaisen sarjakuvasi. Maaliskuun viimeinen päivä (la 31.3) niistä järjestetään äänestys. 10 parasta jatkavat puolivälieriin. Äänestäjinä toimivat kvaaklaiset. Aihe on vapaa. Voit lähettää myös vanhemman työsi. Huomioi, että työn lähettäjä saa olla vain tekijä/tiimi itse, ja se pitää olla sekä tekijän että teoksen nimellä varustettu."

Suosittelen osallistumista. Kerrankin sarjakuvakilpailu, jonka voittajan päättävät sarjakuvanlukijat. Ei enää tekotaiteellista paskaa. Ei enää maidon happanemiskuvauksia. Uskon että kustantajilla ja julkaisijoilla ei ole varaa olla seurailematta kilpailun etenemistä ja tekemättä merkintöjä pieniin pinkkeihin muistikirjoihin, koska täällä esittäytyvät sekä piirtävä että ostava yleisö.

Jukka Kostet saapui pitämään sarjakuvaväriopin kurssia. Se alkaa auditoriossa maanantaina 5.2. klo 9.30. Ostakaa vesivärit ellei teillä ole. Vesiväritykseen sopiva paperi on enemmän kuin suotavaa (ei, kopiopaperi ei sovi).

Jos joku yrittää väittää että on suorittanut vastaavan jossakin aiemmassa koulussa, todettakoon ettei tätä väriopin kurssia ole pidetty koskaan universumin historiassa niin kuin ei mitään muutakaan kurssia Limingan taidekoulun sarjakuvalinjalla. Täällä sentään kehitetään aina jotain uutta.

*) (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=7738.msg144547;topicseen#msg144547)

perjantaina, helmikuuta 02, 2007

Viikonlopun ratoksi

Ylen kuvausryhmä oli tammikuun lopulla seuraamassa yhden opettajamme, sarjakuvataiteilija Ville Rannan puuhia maailman tärkeimmillä sarjakuvafestivaaleilla Ranskan Angoulèmessa. Lewis Trondheim, tärkeä alan mies, ei myöntänyt haastatteluja, ja kun Ylen toimittajat hyökkäsivät hänen kimppuunsa portaissa, hän taisi ärsyyntyä antamaan Villelle aika ulkosarjakuvallistakin tunnustusta.

Taas yksi kurssikokeilu ohi

Talvi. Yhtäkään suksiparia ei näy asuntoloiden seinustoilla - kukaan ei nykyään hiihdä. Pena auraa.

Miisa sai viimeisteltyä Flash-sarjiksensa ennen kuin Mikko Jylhä lähti. Nummilta sammui kone ja työ jäi tallentamatta. Muut pari työstää edelleen, paitsi Kipinä-Mikko ja Miukki valvoi yöllä neljään ja lintsasivat koko päivän, joten niiltä ei tullut vieläkään mitään. Pitänee jatkaa nettisarjiskurssia parin viikon päästä.

Sikäli kun tiedän, sarjislinjamme on ainut paikka jossa opetetaan nettisarjisten tekniikoita. (Tuli vain mieleen sanoa kun täällä kävi markkinointikonsultti.)

Hohhoijaa.

torstaina, helmikuuta 01, 2007

Jotkut joutuu käymään töissä samalla kun opiskelevat

Kuten Kipinä-Mikko valitti, kuvitus blogissamme on usein täysin asiaankuulumatonta. Mutta voiko pyjamabileet olla kuulumatta asiaan, kun eräs opiskelijamme (Tubin nimeä en viitsi mainita henkilöllisyyden suojaamiseksi) jäi siivoustöittensä päälle luokkaan yöksi.

Merkittävä päivä. Nettisarjakuvakurssi on sujunut harvalukuisasti mutta tuloksellisesti. Muutama ihminen on saanut aikaan perin tuoreita sarjakuvatoteutuksia. Toistaiseksi olemme käyttäneet Flashia, kun Jylhän Mikko osaa sitä niin toimivasti opettaa.

Tänään Laila Arvolan toteutus voitti minun ehdottoman suosioni, mutta Miisa ja Kipinä-Mikkokin saivat omaperäiset flässisarjat aikaan, ei tosin vielä nettiin asti. Nellin harjoituskin on kiehtova, ja Jaakolla on jotain jännää tulossa niin kuin Inarillakin.

Kyllä, tämä on monipuolisin sarjakuvakoulu.

No ainakin hauskin.